Over mij

Hallo, mijn naam is Nanne!

Ik ben 62 jaar oud, woon sinds een jaar in Oegstgeest, en geef heel graag biodanzalessen. Dat heeft te maken met de biodanza zelf – een eenvoudige, prachtige manier om te genieten en tot groei en bloei te komen – maar ook met het feit dat ik het heerlijk vind om met (groepen) mensen te werken.

Al snel na mijn verhuizing naar Oegstgeest kwam het verlangen in me op om een biodanzagroep te starten in mijn nieuwe dorp.
Ik ging praten in het Dorpscentrum aan de Lijtweg:

“We geven graag ruimte aan verbindende activiteiten,” zei iemand daar.

Werd ik daar even blij van! Verbinden is een belangrijk kenmerk van biodanza, zoals je misschien al hebt gelezen elders op deze website.

Een vogelvlucht…


Dans

Na mijn middelbare school ging ik naar de dansacademie (opleiding docent dansexpressie) en vervolgens ging ik werken als mimespeelster/danseres. Maar het dansen bevredigde me niet. Ik vond het niet ‘echt’, niet puur. Ook het lesgeven beviel me niet: er lag niet genoeg visie aan ten grondslag, niet genoeg innerlijke groei. Na een knieblessure en een knie-operatie (waarna ik makkelijk het dansen weer op had kunnen pakken) besloot ik ermee te stoppen. Ik had maar een paar jaar gedanst.

Taal

Ik ben toen aan de slag gegaan met mijn andere passie: taal. Ik ging Nieuwgriekse taal- en letterkunde studeren. In de jaren dat ik me verdiepte in de taal en cultuur van Griekenland, heb ik kunnen ervaren hoe échte dans eruitziet: op een dorpsplein In Griekenland bijvoorbeeld.
Tijdens en na mijn studie werkte ik jarenlang als vertaalster en docente Nieuwgrieks, en vervolgens ook als freelance persklaarmaker, corrector, redacteur van Nederlandse boeken en artikelen. Intussen kwam er een man in mijn leven, kreeg ik kinderen – en miste ik het dansen steeds meer.

Biodanza

In 2008 ontdekte ik biodanza. Meteen na de eerste les begreep ik dat er iets essentieels aan de hand was. Ik voelde me zo anders… In 2009 startte ik met de biodanza-opleiding, die in de eerste fase een intensief traject van persoonlijke ontwikkeling inhoudt.

Werken in de zorg

Er is in de jaren daarna veel gebeurd. Ik snakte naar een mensenbaan, en ben een opleiding in de zorg gaan doen. Ik heb een aantal jaren als verzorgende in de thuiszorg gewerkt.
Mijn knieblessure uit de danstijd speelde weer op, en niet zo’n beetje. Ik liep met krukken, stond op de wachtlijst voor een knieprothese – en ben dansend genezen. Dat is alweer jaren geleden, en ik heb nog altijd mijn eigen knieën.

Broodwinning en roeping

En nu… werk ik als freelance tekstschrijver, redacteur en taalcoach en geef ik af en toe Griekse les. Dat is mijn broodwinning. Ik houd van mijn werk. (Het werk in de zorg vroeg te veel van mijn lichaam; na een paar jaar ben ik daarmee gestopt.)
Maar belangrijker in mijn leven is de biodanza. Biodanza is niet alleen heel fijn om te doen, maar het kan ook de start en het voertuig zijn van een prachtig traject van persoonlijke groei. Bij mij heeft het in ieder geval zo gewerkt. De vruchten daarvan wil ik heel graag delen!

Biodanza en taal

Mijn afstudeeronderwerp aan de biodanza-opleiding was: biodanza en taal. (De Dans en de Woorden is de titel van mijn eindscriptie). Dans en taal: zo verschillend zijn ze nu ook weer niet. Ze verrijken en voeden elkaar. Daarover later misschien meer – als we elkaar treffen in de biodanzazaal.

Tot slot nog een plaatje. Het is een foto van een paar jaar geleden, genomen vlak na een biodanzales. Je ziet misschien een jonger gezicht dan op de foto hierboven: dat heeft niet zozeer met de jaren te maken als wel met de biodanza. Want dit is wat biodanza met mensen doet: vitaliseren, verzachten, verjongen…


Dans je mee?

Dans je mee?